APLAGÅRDENS B&B OCH VINGÅRD

Våra rum

De röda dörrarna i korsvirkeslängan står öppna. Dörrarna in till de tre personligt inredda lägenheterna Drängabostaden, Loftet och Smedjan. Du går in genom den vänstra och sedan vidare mot ditt utvalda boende.

I pentryt innanför den namngivna lägenhetsdörren står frukostbrickan redo fylld med godsaker. Du känner hungern smyger på likt solen nu börjar stiga över himlen, du väljer att ta med brickan ut och njuta av en sen frukost ute i trädgården. Uteplatsen precis utanför längan låter dig njuta av både fågelkvitter och solens strålar som sakta vandrar över stalltaket.

 

Gården

Efter pestens härjningar, omkring år 1712, kom Anders förfader Börje Persson till Bårslövs kyrkby från Halland. Han var en hårt arbetande man och flera av byns gårdar kom så småningom att tillhöra kommande generationer. Idag är det enbart vår gård, Aplagården som är kvarvarande i släkten.

Den ursprungliga kyrkbyn har medeltida anor och var en av de större i Helsingborgs närhet. Förhistoriska spår vittnar om att mänskliga aktiviteter har förekommit i bygden i årtusenden. 

Bårslövs by och socken nämns på 1200-talet som Bareslefh. Namn med denna ändelse (-löv) anses ha fornnordisk härkomst och betecknar jord som gått i arv från förfäderna.

Aplagården består av tre korsvirkeslängor som tillsammans skapar en mysig innergård. Boningshuset är fristående beläget mittemot stallet och byggt omkring år 1855, men själva gården tros ha funnits längre än så. I en av längorna finns våra tre lägenheter som vi har för uthyrning.

Gården har fått sitt namn av de stora antalet gamla äppleträd som växer bakom stallet, men även efter våra initialer före vi gifte oss; Anders Persson Linda Aronsson.

Numera är det även en ihopskrivning av våra samt våra barns namn; Alice, Petter, Linda ochAnders.

 

Vingården

Framför boningshuset på gården finns en gammal vinstock som planterades i samband med andra världskrigets slut. Vinplantan och våra gamla äppleträd kom från en närbelägen plantskola hit till gården mot att de i utbyte fick kött och grönsaker.

Hösten 2006 bar den otroliga mängder druvor. En bit outnyttjad bit mark fanns på på gården och plötsligt kom idén att plantera vinstockar.

I maj 2008 planterades de första stockarna bestående av Solaris och Rondo. Under våren 2009 utökade vi med Merzling, Cabernet Corsa samt ytterligare Solaris och Rondo. Våren 2011 kompletterade vi med fler Solaris. Aplagårdens vinhus är en liten vingård, idag med omkring 450 vinstockar.